Suzuki   Suzuki Outboard Parts
 
Suzuki Outboard Forum Suzuki Outboard Parts Discussion Forum Suzuki Outboard Parts Boat Parts Suzuki Outboard Forum Outboard Motor Parts Contact Us
Suzuki Parts
  #1 (permalink)  
Old 08-14-2011, 11:04 AM
Junior Member
 
Join Date: Aug 2011
Posts: 3
Default 2008 DF 25 V-Twin Dropping cylinder

One of our DF 25's is dropping a cylinder at high rpm. The oil/temp light turns on and then a cylinder immediately drops. After returning to idle for a few seconds,the second cylinder will begin firing again. We have disconnected the oil sensor and ran it and this did not work. We also changed the oil and filter but this did not fix the problem. Any ideas?
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old 08-15-2011, 10:24 AM
Junior Member
 
Join Date: Aug 2011
Posts: 3
Default

I have the same problem. Bought it 6 weeks ago and after the first drive it occurred. Took it back and they changed the impellor and cleaned out the carby. Still had the problem. Took it back again and they replaced the thermostat. Did it again... I just took it back in today so hopefully they will fix it this time. I'll keep ya posted.
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old 08-17-2011, 11:26 AM
Junior Member
 
Join Date: Aug 2011
Posts: 3
Default

any updates?
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old 08-22-2011, 04:59 AM
Junior Member
 
Join Date: Aug 2011
Posts: 3
Default

Yeah I got it back. They reckon that they just cleaned it all out and had a good look but couldn't find any issues?? I ran it that afternoon and it seemed fine. It seems like this is an issue Suzuki are keeping under wraps as a manufacturer fault. The amount of people on forums that have this same problem is amazing and no one seems to know how to fix it?? I just hope now it doesn't happen again as I'm sick of taking it back to the dealer.
Hope you can figure yours out. Sorry I couln't narrow it down for you
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old 08-24-2011, 01:10 PM
Junior Member
 
Join Date: Aug 2011
Posts: 3
Default

what did they clean out? Oil, oil sensor, water lines, carb?
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old 10-02-2011, 06:05 AM
Junior Member
 
Join Date: Aug 2011
Posts: 3
Default

not sure dude. I've been using it now for a couple of months now and its going all good. Fingers crossed...
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old 12-22-2011, 01:38 AM
Junior Member
 
Join Date: Dec 2011
Location: mississippi
Posts: 1
Default dropping cylinder

I have just finished break in on a 2011 Df25+ about 8 additional hours. When able to during break in, I began opening to wot and the same occurs to mine. The engine runs extremely rough at wot and red light comes on, then decelerates to idle as.it.is.supposed.to, then red warning light goes off and idle fine. It does.however have a miss. I'm starting to regret buying suzuki. It is currently in shop for mentioned problems.
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old 05-22-2012, 09:18 AM
Junior Member
 
Join Date: May 2012
Posts: 1
Default DF25 dropping cyl

I have a brand new DF25 Vtwin that is doing the same thing, slowing down or dropping a cyl at WOT. Oil is ok, it is pumping water fine, engine does not appear hot. I'm wondering if the engine is over reving at full throttle? I have the 10 1/4 x 10 prop that came on it. I am pushing a 500 to 600 lb. 16ft. flatbottom skiff. Engine is mounted correct hight with no calvatation etc. Engine starts, runs fine and smooth at all speeds except WOT. After a few moments red light comes on engine slows down and after you return to idle it is ready to go. Manual mentions over rev protection with the same symptons. Has anyone tried putting a higher pitch prop etc.? Sure would appreciate any imput as I am starting to wonder if I have messed up with Suzuki. Thanks
Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old 07-27-2012, 05:10 PM
Junior Member
 
Join Date: Jul 2012
Posts: 1
Default High RPM

I had the same problem with my 2007 DF25 V twin.I change the prop to a 10 1/2 x 11,problem solved.
Reply With Quote
  #10 (permalink)  
Old 12-08-2012, 01:33 PM
Junior Member
 
Join Date: Dec 2012
Location: Loxahatchee
Posts: 11
Default

Quote:
Originally Posted by Capt. Steve View Post
I have a brand new DF25 Vtwin that is doing the same thing, slowing down or dropping a cyl at WOT. Oil is ok, it is pumping water fine, engine does not appear hot. I'm wondering if the engine is over reving at full throttle? I have the 10 1/4 x 10 prop that came on it. I am pushing a 500 to 600 lb. 16ft. flatbottom skiff. Engine is mounted correct hight with no calvatation etc. Engine starts, runs fine and smooth at all speeds except WOT. After a few moments red light comes on engine slows down and after you return to idle it is ready to go. Manual mentions over rev protection with the same symptons. Has anyone tried putting a higher pitch prop etc.? Sure would appreciate any imput as I am starting to wonder if I have messed up with Suzuki. Thanks
Hi everybody,
Im new to boating. I have the same exact problem as the above quote. Mine is a 2007 carberated df25 on a aluminum grizzly tracker with the 10.25 / 10 pitch prop. My GPS says im going 23mph and i can cruise like that no problem with the throttle at 3/4. as soon as i give it more gas, the engine runs rough and then the red light comes on goes to limp mode. I bring it to idle and then the light goes off and i can take off again. my boat hull is 380lbs and im 180 lbs and the engine says 160lbs. i dont have a Tach, but i think its the revlimiter. but cant tell should i change the pitch on the prop?
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


All times are GMT -4. The time now is 03:47 AM.

Outboard Parts

Other Forums
Yamaha Parts
Mercury Parts
Johnson Parts
Evinrude Parts
Honda Parts

Copyright 2000 - 2017, Outdoor Network LLC