Suzuki   Suzuki Outboard Parts
 
Suzuki Outboard Forum Suzuki Outboard Parts Discussion Forum Suzuki Outboard Parts Boat Parts Suzuki Outboard Forum Outboard Motor Parts Contact Us
Suzuki Parts
  #1 (permalink)  
Old 06-01-2010, 06:35 AM
Junior Member
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 3
Question problems in my DF 175

Hi everybody,

I have a new DF 175 with less then 20 hours, and last time I went fishing, I
listened a strange noise when I put it in forward, its not a big noise but looks like a metallic sound, anything that seems to rub against another while it seems a slight whistle or a squeak, when I go up the rotation from 1000 rpm and when decelerating to low rotation or neutral sound ends slowly, the same happens when I go up to high rotation.
Can you please help me on this matter.

Thanks a lot

Ricardo
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old 06-03-2010, 02:06 AM
Senior Member
 
Join Date: Mar 2010
Location: Australia
Posts: 298
Default

ric that sounds like a dry shaft but only 20 hours it would be still under warranty ?

grease is your friend
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old 06-04-2010, 06:43 AM
Junior Member
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 3
Default

Hi Mitch yes it is, have less then two months.
But the problem is that I do not trust the mechanics who sold me the engine ... One of this days I went to see the level of oil and was about two centimeters above the maximum that the dipstick indicates, this can be harmful ....
what will the shaft which may be without lubrication? The noise I hear yet
hard in neutral, but will slowly disappearing, it might be the transmission?
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old 06-04-2010, 09:35 PM
Senior Member
 
Join Date: Mar 2010
Location: Australia
Posts: 298
Default

ric if do something yourself you might void your warranty can you find another dealer or contact suzzzy directly and see if they can get a company rep to have a look as you have a large capital out lay at 2 months old to be making strange noises
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old 06-11-2010, 12:42 PM
Junior Member
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 4
Default

Ricardos,

I have a new df175 with the exact same noise. I've seen others online with it to, but nobody seems to know what it is. If you get it figured out please post it here. The noise is driving me crazy. Everytime somebody rides on my boat the comment on how quiet the motors are then a few minutes later the squeeking sound starts at the 1,000 - 1,500 rpm range.
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old 06-11-2010, 07:26 PM
Senior Member
 
Join Date: Mar 2010
Location: Australia
Posts: 298
Default

dusky

Take it back geeez you paid good money for the motor make them fix it .

But i will say that i think that it will be a dry shaft just a little bit of grease would fix
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old 06-15-2010, 05:22 AM
Junior Member
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 3
Default

dusky I took a suzuki mechanic to my boat to hear the noise that bothers me so much, and he told me that is normal, the noise is coming from the injection pump sticking and taking pressure. However not convinced me, and now I'm waiting for an suzuki engineer to see what this noise is. When I have news, I will post it here, soon I hope.
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old 06-15-2010, 08:00 PM
Senior Member
 
Join Date: Mar 2010
Location: Australia
Posts: 298
Default

Ric that,s crap good thing you don,t believe him
Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old 06-24-2010, 01:25 PM
Junior Member
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 4
Default

Ricardos,

My local Suzuki dealer said that it was a bushing or bearing that was some sort of composite material making the sound. He said he had seen it in several other Suzuki engines and a couple Yamahas. To fix the problem I was told the power head would have to come off, but if I just left it alone it wouldn't hurt anything and may eventually go away as the bearing (or bushing?) wore down.

I guess that is what I will do, but it sure is driving me nuts.
Reply With Quote
  #10 (permalink)  
Old 07-28-2010, 11:59 AM
Junior Member
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 3
Default

I heard the same sound coming from my 2007 - 175 Suzuki 2 days ago and then it stopped.....

(only after 2,5 yrs of careful use and just 34 hrs of operation)

See below:







Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


All times are GMT -4. The time now is 11:51 AM.

Outboard Parts

Other Forums
Yamaha Parts
Mercury Parts
Evinrude Parts
Johnson Parts
Honda Parts

Copyright 2000 - 2014, Outdoor Network LLC